Omstreden Vlaanderen Isoleert is erkenning voor spouwmuurisolatie kwijt

Omstreden Vlaanderen Isoleert is erkenning voor spouwmuurisolatie kwijt

Isolatiebedrijf Vlaanderen Isoleert staat niet meer op de lijst van gecertificeerde bedrijven voor spouwmuurisolatie. Dat betekent ook dat het bedrijf geen certificaten meer kan uitreiken en dat de werken die door het bedrijf worden uitgevoerd niet meer in aanmerking komen voor de energiepremie. Dat zegt Vlaams Ombudsman Bart Weekers. Weekers waarschuwt al langer voor Vlaanderen Isoleert en heeft over dat bedrijf ook al verschillende klachten gekregen. “Zo zijn er heel wat klachten over het maandenlang uitblijven van het officiële keuringscertificaat voor elke individuele werf; een certificaat dat er moet zijn om de premie aan te vragen”, zo zei Weekers eerder al. En ook over de kwaliteit van de gebruikte (kruip)kelderisolatie waren er vragen.

Omdat het bedrijf volgens Weekers onvoldoende meewerkt aan het onderzoek, had de ombudsman een deadline gesteld. Tegen 15 september moest Vlaanderen Isoleert een aantal maatregelen nemen. Anders zouden “bijkomende stappen volgen”, zo dreigde de ombudsman. Zo moest elke klant die al meer dan een maand wachtte op zijn certificaat uiterlijk op 15 september het overeenkomstige premiebedrag van het bedrijf hebben ontvangen.

Intussen blijkt dat Vlaanderen Isoleert is geschrapt van de lijst van gecertificeerde bedrijven voor spouwmuurisolatie. “De keuringsinstantie (BCCA) heeft dus geoordeeld dat de door Vlaanderen Isoleert bvba uitgevoerde spouwmuurisolatiewerken niet meer voldoen aan het kwaliteitskader (STS 71-1)”, klinkt het.

Dat betekent concreet dat het bedrijf geen certificaten meer kan uitreiken en dat de werken die het bedrijf uitvoert niet meer in aanmerking komen voor de energiepremie. “Enkel spouwmuurisolatiewerken uitgevoerd door firma’s op de lijst met gecertificeerde bedrijven geven recht op de energiepremie van de distributienetbeheerder (Eandis of Infrax).”

bron: Belga