Pompeo begint bezoek aan Zuidoost-Azië in Maleisië

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is in Maleisië gearriveerd voor een vijfdaags bezoek aan Zuidoost-Azië. In Maleisië, Singapore en Indonesië wil Pompeo onder andere gesprekken voeren over de veiligheid in de regio, zoals zijn ministerie aankondigde. Ook de groeiende invloed van China en de door de Amerikaanse president Donald Trump nagestreefde nucleaire ontwapening van Noord-Korea staan op de agenda. Er wordt over gespeculeerd of Pompeo in de marge van de bijeenkomst van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) morgen en zaterdag in Singapore ook privé-gesprekken met zijn collega's uit Turkije, Iran en Rusland zal hebben. Tussen de Verenigde Staten en die drie landen zijn er momenteel spanningen. De drie ministers van Buitenlandse Zaken - Mevlüt Cavusoglu, Mohammad Javad Zarif en Sergej Lavrov - hebben hun komst bevestigd. Maar alleen met Cavusoglu was een ontmoeting naar verluidt gepland.

Voor zijn reis had Pompeo al aangekondigd dat de VS 113 miljoen dollar (rond 97 miljoen euro) in de regio wil investeren, vooral in technologie, energie en infrastructuur. Daarmee wil de Amerikaanse regering iets ondernemen tegen het ontwikkelingsbeleid en de groeiende invloed van China in de regio.

Vooral de claims van China op grote delen van de Zuid-Chinese Zee en de bouw van militaire infrastructuur op de eilanden en riffen aldaar stuit op almaar meer kritiek van de oeverlanden. Pompeo zei maandag in een duidelijke verwijzing naar China dat de VS nooit zullen proberen het gebied in de Indo-Stille Oceaan te beheersen en "ze zich altijd zullen verzetten tegen elk land dat dit wel doet".

Bron: Belga