Tien doden bij bomaanslag op Filipijnen

In het zuiden van de Filipijnen zijn dinsdag zes militairen en vier burgers omgekomen bij een bomaanslag. Dat meldde het Filipijnse leger. De ontploffing, met een bomauto, gebeurde bij een controlepost in de stad Lamitan, in de provincie Basilan. De controlepost was nog maar pas opgesteld, nadat de autoriteiten informatie hadden bemachtigd dat islamistische militanten geïmproviseerde explosieven zouden vervoeren, zegt kolonel Fernando Reyeg van de antiterreureenheid. “Het bestelbusje werd tegengehouden aan de controlepost en toen onze troepen het naderde, schoot de bestuurder in paniek en bracht hij het geïmproviseerde explosief aan boord tot ontploffing.”
De ontploffing kostte het leven aan zes militairen en aan vier burgers. Daarnaast kwam ook de bestuurder van het voertuig om.
De aanslag werd nog niet opgeëist, maar vermoedelijk zit de terreurgroep Abu Sayyaf, dat banden heeft met Islamitische Staat (IS), erachter. De terreurgroep voert op de Filipijnen aanslagen en ontvoeringen uit en heeft zijn bolwerk in Basilan.

bron: Belga