“Probleem ligt bij het capaciteitsprobleem in de gevangenissen”

Probleem ligt bij het capaciteitsprobleem in de gevangenissen

Dat illegalen die op borg worden vrijgelaten uit de gevangenis, worden uitgewezen, is mede het gevolg van capaciteitsproblemen bij de gevangenissen. Dat zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vandaag in De Ochtend op Radio 1. Hij reageerde zo op het nieuws van maandag dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) opnieuw op het punt staat om een Albanees het land uit te zetten die op borgtocht is vrijgelaten. “Er is een capaciteitsprobleem in de gevangenissen, al jaar en dag. Daarom worden heel veel mensen voorwaardelijk vrijgelaten, ook mensen waarbij je bedenkingen kunt hebben dat ze worden vrijgelaten. Dat zijn vaak illegalen, mensen zonder wettelijke verblijfplaats”, zegt Francken. “Hoe ga je die terugvinden? Als ik dan de mogelijkheid heb, dan zet ik ze uit. Illegalen horen hier niet thuis, criminele illegalen al helemaal niet.”

De advocaat van de Albanees verklaarde gisteren in Terzake dat de familie van zijn cliënt 5.000 euro ophoestte om de man vrij te krijgen, en zich bedrogen voelt omdat de man zal worden overgebracht naar een gesloten centrum. “Ik sta achter de woorden van mijn directeur-generaal (van de DVZ, Freddy Roosemont) gisteren in Terzake. Dit is een administratieve afhandeling. De illegaliteit is ook een misdrijf en als Justitie en de rechtbank beslist om iemand voorwaardelijk vrij te stellen, goed wetende dat die man illegaal op het grondgebied is, dan treedt de vreemdelingenwet in werking, en dat betekent dat wij administratief die procedure moeten volgen. Anders zou hij ook een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten”, aldus Francken nog.

“Stel dat zo iemand twee of drie jaar hier zou blijven tot er een definitieve vordering is en stel dat hij weer feiten pleegt, een moord, een verkrachting, een gewapende overval, wie zou u dan bellen?”, klinkt het nog. “U zou mij bellen. U zou zeggen, meneer Francken, die man was illegaal, waarom heeft u hem het land dan niet uitgezet? Waarom heeft hij dan die vrouw kunnen verkrachten?”

bron: Belga