Burgemeester De Wever wil inzetten op opvang minderjarige slachtoffers van tienerpooiers

Burgemeester De Wever wil inzetten op opvang minderjarige slachtoffers van tienerpooiers

In Antwerpen heeft Bart De Wever (N-VA) als eerste burgemeester een bezoek gebracht aan de vzw Payoke, een opvang- en begeleidingscentrum voor slachtoffers van mensenhandel. Hij wil op korte termijn werk maken van renovaties aan het gebouw en verder inzetten op de opvang van meisjes die het slachtoffer zijn van tienerpooiers. De burgemeester ging op werkbezoek bij Payoke, na een uitnodiging naar aanleiding van een lovende uitlating over het werk van oprichtster Patsy Sörensen. Samen met schepen voor sociale zaken Fons Duchateau (N-VA) bracht hij een bezoek aan het centrum in het Antwerpse Schipperskwartier. De organisatie biedt psychologische, sociale en juridische begeleiding aan minderjarige slachtoffer van tienerpooiers. “Wij begeleiden hen wanneer ze de shelter verlaten en helpen bij huisvesting en re-integratie in de maatschappij”, zegt Sörensen. “Maar we werken ook samen met de politie om de daders aan te pakken.”

Het is de eerste keer dat een Antwerpse burgemeester Payoke bezoekt. “Het is raar dat ik de eerste burgemeester ben die deze belangrijke organisatie bezoekt”, reageert De Wever. “Maar ik wil vooral vooruit kijken: hoe kunnen we de hulp aan minderjarige slachtoffers van tienerpooiers beter aanpakken? ” Volgens De Wever schiet de stad al lang tekort in deze problematiek. Hij zal dan ook bekijken hoe de samenwerking tussen stad, politie, jeugdhulp en Payoke nog verbeterd kan worden.

In de eerste plaats kan dat door te investeren in een grondige renovatie van het gebouw van Payoke, dat eigendom is van de stad. Dat is namelijk erg verouderd: “In de winter werken we hier met onze jas aan, in de zomer is het soms niet uit te houden van de warmte”, zegt Payoke-directeur Klaus Vanhoutte. Hij had een zeer positief gesprek met burgemeester De Wever en schepen Duchateau. “De wil is er om nauw samen te werken en het probleem van tienerpooiers echt aan te pakken.”

Want Payoke heeft het op financieel vlak niet gemakkelijk. “Om onze 12 personeelsleden te betalen, zijn wij afhankelijk van subsidies van de Vlaamse en federale overheid, jaarlijks is dat 390.000 euro”, zegt Vanhoutte. “Voor die subsidies moeten we elk jaar opnieuw knokken.” Aan werk is er overigens geen gebrek: op dit moment lopen bij Payoke 50 dossiers van tienerpooierslachtoffers.

bron: Belga