Trump bereid tot gesprek “zonder voorwaarden” met Rohani, Pompeo formuleert wel eisen

Trump bereid tot gesprek "zonder voorwaarden" met Rohani

VS-president Donald Trump is naar eigen zeggen bereid tot een ontmoeting zonder voorwaarden met de Iraanse president Hassan Rohani. Pompeo verbond nadien wel verschillende eisen aan een mogelijke ontmoeting.
“Ik zal zeker een ontmoeting met Iran hebben als zij dat willen”, zei Trump maandag na een ontmoeting met de Italiaanse minister-president Giuseppe Conte in het Witte Huis. “Ik weet niet of zij daartoe al bereid zijn.”
Trump zei ook “geen voorwaarden” te verbinden aan de ontmoeting en “steeds” bereid te zijn tot een gesprek. Trump en de Iraanse leiders uitten de voorbije dagen wederzijds bedreigingen.
Trump zei dat een zinvol nucleair akkoord met Iran “goed voor hen, goed voor ons en goed voor de wereld” zou zijn. In mei trok de VS zich eenzijdig terug uit een dergelijk akkoord met Iran, dat Trump nu als “papierverspilling” bestempelt.
VS-buitenlandminister Mike Pompeo noemde na Trumps optreden evenwel een reeks eisen waar Iran aan moet voldoen voor het tot gesprekken zou komen. De regering in Teheran moet zich ertoe verbinden “fundamentele” veranderingen door te willen voeren. Het gaat om de manier waarop ze haar eigen volk behandelt, en stoppen met haar “boosaardige” gedrag in het Midden-Oosten.
Bovendien moet ze ermee instemmen een akkoord te willen sluiten dat de ontwikkeling van nucleaire wapens “werkelijk” verhindert, zei Pompeo op tv-zender CNBC. Pas dan is Trump bereid tot gesprekken, aldus Pompeo.

bron: Belga