Referendum over nieuwe naam voor Macedonië op 30 september

De inwoners van Macedonië gaan op 30 september stemmen over het compromis dat bereikt werd met buurland Griekenland over de naam van hun land. Daarin werd overeengekomen dat Macedonië voortaan de naam Republiek van Noord-Macedonië zal heten. Een meerderheid van 68 van de 120 leden van het Macedonische parlement stemden maandag in met het referendum.
Griekenland en Macedonië waren al sinds 1991 in een ruzie verwikkeld over de naam “Macedonië”. Griekenland heeft een provincie in het zuiden met dezelfde naam, en weigerde het buurland daarom het recht op de historische naam Macedonië. Om die reden blokkeerde Athene ook de toetreding van Macedonië tot de NAVO en het openen van toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie.
Na het ondertekenen van het voorlopige compromis zetten zowel de EU als de NAVO stappen in de toetredingsonderhandelingen van Macedonië.
Op 30 september mogen de Macedoniërs hun mening geven over de nieuwe naam voor hun land. Het resultaat van het referendum zal echter niet bindend zijn, maar is bedoeld om de regering te “adviseren”.

bron: Belga