Op vulkaan geblokkeerde toeristen in Indonesië beginnen afdaling

Op vulkaan geblokkeerde toeristen in Indonesië beginnen afdaling

Groepen wandelaars zijn begonnen met de afdaling van een actieve vulkaan op het eiland Lombok, waar daags na een zware aardbeving ruim vijfhonderd overwegend buitenlandse wandelaars geblokkeerd zaten door grondverschuivingen die de aardschok had veroorzaakt. De aardbeving met een kracht van 6,4 op de Schaal van Richter van gisterenochtend en gevolgd door vele naschokken blokkeerde met tonnen puin en gesteente de wandelwegen op de Rinjani, een bij toeristen populaire vulkaan vanwege zijn wandelroutes. Afgelopen nacht zaten als gevolg daarvan 560 personen vast, onder hen vele buitenlanders uit onder andere Nederland, Frankrijk, Duitsland, de VS en Thailand, aldus de autoriteiten van de Zuidoost-Aziatische archipel.

Vandaag begonnen de wandelaars aan de afdaling van de vulkaan met een top van 3.726 meter hoogte, maar het is weinig waarschijnlijk dat ze voor het invallen van de duisternis de voet van de berg zullen bereiken, aldus een verantwoordelijke van de hulpdiensten.

De afdaling werd mogelijk nadat de gidsen een alternatieve route hadden gevonden die niet door grondverschuivingen was versperd, verklaarde I Gusti Lanang Wiswananda, woordvoerder van het bureau voor zoek- en reddingsoperaties van de Kleine Soenda-eilanden. Hun evacuatie zal waarschijnlijk tot dinsdag duren.

De aardbeving kostte het leven aan minstens 16 mensen en verwondde er zeker 160. Honderden woningen werden met de grond gelijkgemaakt.

bron: Belga