Noorwegen wil toegang tot activisten die in Israël worden vastgehouden

Noorwegen wil toegang tot activisten die in Israël worden vastgehouden

Noorwegen heeft aan Israël gevraagd om toegang te krijgen tot de vijf Noorse activisten die aan boord van een schip zaten dat door de Israëlische zeemacht werd tegengehouden dit weekend. Dat heeft het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd. Het schip werd tegengehouden omdat het probeerde om de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Volgens de organisatoren had de Awda (‘terugkeer’ in het Arabisch), die onder Noorse vlag voer, 22 personen aan boord van 16 verschillende landen. Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg de bevestiging dat zich onder de opvarenden ook vijf Noren bevinden, zo verklaarde woordvoerder Frode O Andersen. Oslo heeft de Israëlische autoriteiten gevraagd om de vijf “zo snel mogelijk” te bezoeken. Daarnaast wil Noorwegen weten op welke gronden het schip werd gestopt, maar Israël heeft nog niets van zich laten horen, aldus Andersen.

De organisatie achter de poging om de blokkade te doorbreken liet weten dat de vissersboot medicatie bij zich had voor de mensen in Gaza.

Het Israëlische leger zei gisteren dat het een schip had onderschept dat uit Europa kwam met de bedoeling om de wettelijke zeeblokkade te schenden die aan Gaza is opgelegd. Activisten proberen al lang om de blokkade via zeeweg te doorbreken. Bij een eerdere poging in 2010 bestormden Israëlische soldaten het Turkse schip Mavi Marmara. Die operatie kostte toen het leven aan 10 Turkse burgers.

bron: Belga