Hoe gaat Nina Derwael in Glasgow om met favorietenrol?

Hoe gaat Nina Derwael in Glasgow om met favorietenrol?
Hoe gaat Nina Derwael in Glasgow om met favorietenrol?

Nina Derwael heeft haar status als groot opkomend talent ingeruild voor die van favoriete. Na haar Europese titel en bronzen WK-medaille op de brug met ongelijke leggers vorig jaar, mikt de Limburgse topturnster op het EK in het Schotse Glasgow (2-9 augustus) resoluut op de gouden plak. “Ik wil mezelf opvolgen op de brug”, blikt de achttienjarige Derwael vooruit op de Europese kampioenschappen. Vorig jaar slaagde ze erin sportgeschiedenis te schrijven. In Roemenië werd ze de eerste Belgische turnster die het schopte tot Europees kampioene. En dat wil de Truiense dolgraag overdoen. Al is er wel wat veranderd. “Je wordt op wedstrijden aangekondigd als de Europese kampioene. Dat legt druk op een atleet, omdat je het gevoel hebt jezelf altijd te moeten bewijzen. Ik probeer er gewoon niet te veel aan te denken”, aldus de poulain van coach Marjorie Heuls.

Naar het voorbeeld van zevenkampster Nafi Thiam focust Derwael zich niet enkel op titels en medailles. “Ik mik liever op een puntentotaal of op de moeilijkheidsgraad van mijn oefeningen. Als een moeilijke oefening lukt, haal ik daar voldoening uit. Dat is belangrijker dan een goede notering.”

Op de brug met ongelijke leggers bedraagt Derwaels persoonlijke record 15.366 punten. “Ik zou graag 15.400 punten halen. Zelfs 15.500 is mogelijk als ik een perfecte oefening afwerk. En zo’n resultaat zou moeten volstaan voor de gouden medaille. Maar ik ken mijn opponentes niet”, blijft Derwael voorzichtig. “Vorig jaar won ik de Europese titel op de brug met een score van 14.633 punten. De kloof met de scores die ik nu krijg is dus groot.”

Derwael maakte vorig jaar niet alleen door haar Europese titel in het Roemeense Cluj en derde plaats op het WK in Montréal naam. De Internationale Turnfederatie (FIG) nam de beweging die ze tijdens het EK op de brug met ongelijke leggers uitvoerde op in de officiële turncode. Het element luistert naar de naam Derwael-Fenton. “Mijn naam zal ook lang na mijn carrière achterblijven in de turnsport. Dat is natuurlijk heel speciaal”, gaf Derwael toe. “We zijn ook nu bezig met een nieuwe oefening, maar we zijn nog maar in het begin. Nog even geduld.”

Gezien haar achtste plaats allround op het WK, zou Derwael de voorkeur kunnen geven aan een individueel programma. Maar de Limburgse denkt er niet aan om te passen voor de landencompetitie. “De ploeg is heel belangrijk voor mij. Zij steunen mij en ik steun hen. Er is helemaal geen sprake van afgunst”, aldus Derwael. Die ploeggeest zal haar evenwel niet weerhouden om te jagen op olympisch succes. “Het EK en het WK zijn tussentijdse testen met het oog op Tokio. Als ploeg, maar ook individueel kunnen we er onze doelstellingen realiseren. Maar alles wat we doen is inderdaad ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020.”

Bron: Belga