Zo weet je of je condoom de juiste maat heeft

Zo gebruik je een perfect condoom
Foto Pexels

Als je vrijt, is het belangrijk om goed beschermd te zijn tegen ziektes en een ongewenste zwangerschap. De ‘standaardmaat’ past voor heel veel mannen, maar toch is het belangrijk om even te checken of het condoom niet te klein of te groot is.

Je condoom kan ofwel te los zitten, ofwel te vast. Het lijkt logisch, maar toch vrijen heel wat koppels met een condoom dat eigenlijk te groot of te klein is. Zo kan je zien of je helemaal beschermd bent.

Te los

Als je condoom te los zit, kan hij uitglijden tijdens of na de seks. Dat wil je liever niet meemaken, want zo ben je niet langer beschermd. Gelukkig kan je dat op een eenvoudige manier checken: het condoom zou strak rond de penis moeten zitten, maar ook niet té strak. Als je het rubbertje heen en weer kan schuiven, of als het uitvalt tijdens het vrijen, moet je een kleinere maat kopen.

Te vast

Een te strak condoom is dan weer niet aangenaam voor de man. Het knellende gevoel kan er zelfs voor zorgen dat de erectie verdwijnt. Daarnaast loop je het risico op een gescheurd condoom. Als het rubbertje te strak lijkt te zitten, ga je best op zoek naar een grotere maat. Probeer niet zelf het condoom harder uit te rekken, want dan ben je niet langer zeker van bescherming.