Pendel je lang naar het werk? Dan leef je ongezonder

Pendel je lang naar het werk? Dan leef je ongezonder
Foto Unsplash

Neem je dagelijks de trein naar je werk? Het is beter dan gefrustreerd achter het stuur te zitten. Maar volgens een Nederlands onderzoek is het fysiek toch niet zo goed voor je. Hoe langer mensen pendelen naar het werk, hoe ongezonder ze leven. Vooral slechte eetgewoonten en bacteriën zijn nefast voor de gezondheid. 

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat hoe langer de totale reisduur, hoe meer kans je hebt op een slechte (mentale) gezondheid en slechte nachtrust. Dat geldt niet alleen voor de treinreiziger, maar ook voor mensen die per auto reizen. Reis je met de auto en heb je regelmatig last van stress? Dan is het misschien een goed idee om wat vaker met het openbaar vervoer te reizen.

Je moet dan alleen wel oppassen voor infecties, want treinreizigers daarentegen hebben meer kans om een infectie op te lopen. De kans op besmetting met een ziekteverwekker is in de trein nu eenmaal groter.

2000 stappen 

Uit buitenlands onderzoek blijkt dat reizen met openbaar vervoer vaak samen gaat met actief ‘voor- en natransport’. Pendelaars lopen zo’n 2000 stappen per dag meer dan automobilisten en daarnaast fietsen ook veel mensen van en naar de trein. En ja, dat is gezond. Tenzij je vervolgens junkfood gaat eten.