Qatar ontkent WK-bids Australië en Verenigde Staten te hebben gesaboteerd

Qatar ontkent WK-bids Australië en Verenigde Staten te hebben gesaboteerd

Het Qatarese organisatiecomité heeft vandaag in een persbericht gereageerd op de beschuldigingen van de Sunday Times aan haar adres. De Britse krant publiceerde deze morgen dat Qatar een PR-team en diverse oud-CIA-agenten had ingehuurd om de WK-bids van concurrenten Australië en de Verenigde Staten te beschadigen. Qatar is formeel in haar commentaar: “Hier is niets van waar.” Qatar won de verkiezingsrace voor de Wereldbeker van 2022 in 2010, maar zou daarvoor de andere kandidaten hebben zwartgemaakt. Diverse invloedrijke Australiërs en Amerikanen werden ingehuurd om publiekelijk hun eigen organisatiecomité aan te vallen. Zo zou het lijken alsof beide landen onder hun eigen bevolking “geen enkele steun” genieten. Dat is in strijd met de FIFA-reglementen, die stipuleren dat “geen enkele mondelinge of schriftelijke verklaring mag worden afgelegd, gunstig of ongunstig, over de kandidaturen van andere landen”.

Qatar reageerde vandaag ontkennend. “We verwerpen elke beschuldiging van de Sunday Times”, klonk het. “Er is een uitgebreid onderzoek gevoerd naar ons bid, geleid door de Amerikaanse advocaat Michael Garcia. Wij hebben ons gehouden aan alle FIFA-regels.”

De Sunday Times beweert te kunnen beschikken over documenten en e-mails die het tegendeel bewijzen. De FIFA reageerde met de mededeling “dat er een onderzoek naar de zaak is gevoerd en dat de conclusies van Garcia beschikbaar zijn.” De Amerikaanse advocaat was na afloop van zijn onderzoek niet erg gelukkig met de FIFA. Hij baalde ervan dat de Wereldvoetbalbond slechts een samenvatting van zijn dossier had gepubliceerd.

Qatar zal het kleinste land ooit worden dat een WK organiseert. Het wordt ook de eerste Wereldbeker in het Midden-Oosten. Het toernooi zal in 2022 plaatsvinden in november en december, vanwege de te hoge temperaturen in juni en juli.

De organisatie wordt al sinds haar toewijzing beschimpt met controversie. Mensenrechtenactivisten brachten al meer dan eens de erbarmelijke omstandigheden van de gastarbeiders die de stadions bouwen naar buiten.

bron: Belga