Al 20 gewonden en veel schade na doortocht tyfoon Jongdari in Japan

Al 20 gewonden en veel schade na doortocht tyfoon Jongdari in Japan

De tyfoon Jongdari heeft zondag al lelijk huisgehouden in Japan. De hulpdiensten maken melding van zeker 20 gewonden en de schade is aanzienlijk. De tyfoon raasde met een windsnelheid van 180 km/uur en kwam zondag om 1 uur plaatselijke tijd (zaterdag 17 uur Belgische tijd) aan land op Honshu, het grootste Japanse eiland. Weerdeskundigen hebben Jongdari intussen afgezwakt tot een tropische storm.
De storm gaat gepaard met krachtige windstoten en hevige regenval. Zowat 36.500 mensen zijn geëvacueerd in de stad Shobara en 6.300 in de stad Kure. Volgens de Japanse publieke omroep zitten 150.000 huishoudens zonder stroom. Er zijn al 20 gewonden gevallen.
De luchtvaartmaatschappijen hebben al minstens 168 vluchten geannuleerd en talrijke treinverbindingen zijn geschrapt.
Het is de zoveelste natuurramp op Japan. De westelijke regio Chugoku werd begin juli getroffen door zware overstromingen en grondverzakkingen. Daarbij vielen ongeveer 220 doden. Zowat 4.000 inwoners van de geteisterde regio leven er nog in erbarmelijke omstandigheden, waaronder tijdelijke onderkomens omdat hun woningen nog niet hersteld zijn.
Midden juli teisterde een extreme zomerhitte Japan. Daarbij vielen zowat 30 doden. Meer dan 10.000 mensen moesten zich in ziekenhuizen laten behandelen voor een zonneslag.

bron: Belga