WK hockey (v) - Red Panthers boeken broodnodige winst tegen Japan

De Belgische hockeyvrouwen blijven in de running op het WK in Londen. In hun derde en laatste groepsmatch wonnen de Red Panthers (FIH 13) zaterdagavond met 6-3 van Japan (FIH 12). Ze vermeden zo een vroegtijdige exit. Om nog kans te maken op de barrages, de ronde voor de kwartfinales, moest België winnen. Het team van coach Niels Thijssen had immers in groep D met 2-4 verloren van Nieuw-Zeeland (FIH 4), waarna een 0-0 gelijkspel volgde tegen Australië (FIH 5).

De vier groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales, de tweede en derde spelen barrages. De eindstand in groep D wordt zaterdagavond vastgelegd na de laatste wedstrijd tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Dankzij de zege ontloopt België de vierde plaats (en de uitschakeling) en mag het naar de barrages (volgende dinsdag 30 juli).

De Red Panthers begonnen uitstekend aan de wedstrijd. Na zeven minuten opende Judith Vandermeiren de score na een penaltycorner. Tien minuten later verdubbelde Jill Boon de voorsprong. Ze werkte een center van Barbara Nelen in doel. In de 22e minuut kroop Boon in de rol van aangever, waarna Anne-Sophie Weyns de Belgen op 3-0 zette. Het was meteen ook de ruststand

Na de pauze ging België verder op het elan. Louise Versavel maakte er in de 33e minuut, weer na een actie van Boon, 4-0 van. Kort daarna kwam ook Japan op het scorebord, langs Akiko Kato, maar lang duurde de vreugde van de Aziaten niet. Louise Versavel (39., 47.) diepte met haar tweede en derde treffer van de avond de voorsprong van de Panthers verder uit.

In de laatste tien minuten milderde Japan nog via Kana Nomura (50.) en Hazuki Nagai (57.) maar de Belgische zege kwam niet meer in gevaar.