België kreunt onder hittegolf

Even voor het middaguur overschreed het kwik in Ukkel gisteren de grens van 30 graden Celsius. Daarmee is de hittegolf in België officieel een feit. Gisteren sneuvelden ook twee hitterecords: met 34 graden was het de warmste dag van het jaar en de warmste 26 juli ooit. En het blijft nog wel even puffen...
door
eline.vandenbroucke
Leestijd 1 min.

Klimatologisch wordt gesproken van een hittegolf wanneer minstens 5 opeenvolgende dagen een temperatuur van 25° Celsius of meer wordt opgemeten, waarvan bovendien minstens 3 dagen met temperaturen van 30° Celsius of meer.

De hittegolf die we nu beleven begon in feite al op 13 juli, want sinds die dag is de maximumtemperatuur in Ukkel niet meer onder de 25 graden gezakt. Of we nu op een nieuw record afstevenen? "Dat is mogelijk", zegt Dehenauw, "maar er zijn twee kritieke punten in de voorspellingen: komende zaterdag en volgende week dinsdag zouden we respectievelijk ‘slechts' 26 en 25 graden halen."

Afkoeling in het verschiet

Vandaag is nog altijd drukkend warm met maxima van 29 graden op de Ardense hoogten tot 36 graden in de Kempen, maar lokaal kunnen enkele fikse onweders voor afkoeling zorgen. Morgen worden tijdelijk veel bewolking en regen- of onweersbuien verwacht. In de namiddag komen er opklaringen vanaf de kust. De maxima liggen tussen 23 en 27 graden.

Zondag wordt het opnieuw droog met opklaringen. De maxima klimmen lokaal tot 27 of 28 graden.