OVAM maakt afval sorteren met nieuwe regels gemakkelijker

OVAM maakt afval sorteren met nieuwe regels gemakkelijker

Vanaf 1 januari 2019 (precieze datum afhankelijk per intercommunale) worden de sorteerregels van gft-afval aangepast. Etensresten, vlees- en visresten, eieren, kaas en andere mogen vanaf dan ook bij het groente-, fruit en tuinafval in de biobak. Theezakjes en koffiepads volgen de andere weg: geen gft meer. Dat meldt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM in een perscommuniqué. Jaarlijks sorteren de Vlamingen ongeveer 268.000 ton gft-afval, dat huis-aan-huis opgehaald wordt, zo somt OVAM de indrukwekkende afvalcijfers op. Van het afval wordt compost, een ideale bodemverbeteraar, gemaakt en bovendien kan er nog groene energie uit gewonnen worden.

De “nieuwe” gft-afvalstoffen mochten na de BSE-crisis en de Europese verordening dierlijke bijproducten uit 2002 niet langer bij het gft-afval. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat er met de huidige verwerkingsmogelijkheden in onze composterings- en vergistingsinstallaties geen risico’s verbonden zijn aan het verwerken van deze afvalstroom. Dit laat toe om de sorteerregels sterk te vereenvoudigen, zodat sorteren van gft-afval nog makkelijker wordt.

En dus kunnen vanaf 1 januari volgende afvalstoffen extra worden toegevoegd in de groenbak: keukenafval en etensresten (zowel dierlijk als plantaardig), vlees-, vis- en schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen), vaste zuivelproducten, eieren, eierschalen en mest van kleine huisdieren.

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads voortaan niet meer bij het gft-afval. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft-afval. Om het de twijfelende gebruiker wat te vergemakkelijken, heeft de Vlaamse Compostorganisatie VLACO in samenwerking met de OVAM een handige gft-sorteerwijzer ontwikkeld die er voor zorgt dat we voortaan nog meer uit de biologische kringloop halen. De sorteerwijzer wordt bezorgd aan alle Vlaamse intercommunales, zodat zij vanaf 1 januari 2019 alle Vlamingen correct kunnen informeren.

bron: Belga