Europa gaat met VS geen handelsonderhandelingen over landbouwproducten voeren

Europa gaat met VS geen handelsonderhandelingen over landbouwproducten voeren

De Europese Commissie heeft onderstreept dat landbouw geen deel zal uitmaken van de aanstaande handelsonderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. “Het is duidelijk dat we niet onderhandelen over landbouwproducten”, zo weerlegde een woordvoerster vrijdag de claim van de Amerikaanse president Donald Trump. Trump en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker maakten deze week in Washington een aantal afspraken om een dreigende handelsoorlog te ontzenuwen. In dat kader namen beide partijen zich onder meer voor om onderhandelingen te openen over de afschaffing van douanerechten op industriële goederen. Europa beloofde ook meer vloeibaar gas en sojabonen te importeren. In ruil beloofde Trump om voorlopig geen nieuwe douanerechten in te voeren.

Eerder verklaarde Trump tijdens een bezoek aan een boerderij in Iowa dat hij “Europa heeft geopend voor de landbouwers”, maar dat is volgens de woordvoerster van de Commissie niet precies wat is afgesproken. “Er is in de gemeenschappelijke verklaring geen verwijzing naar landbouw op zich. Er is een verwijzing naar sojabonen, die wel deel uitmaken van de onderhandelingen. Maar de voorzitter is heel duidelijk geweest (…) we onderhandelen niet over landbouwproducten”, klinkt het bij de Commissie.

Frankrijk had na de top tussen Trump en Juncker “verduidelijkingen” gevraagd en onderstreept dat er geen sprake kon zijn van handelsonderhandelingen over landbouw. Ook premier Charles Michel had er in een eerste reactie op het treffen in het Witte Huis meteen op gehamerd dat België de belangen van de landbouwers wil vrijwaren.

bron: Belga