Animal Rights filmt hittestress bij Vlaamse varkens

Animal Rights filmt hittestress bij Vlaamse varkens

Animal Rights heeft beelden vrijgegeven die donderdag werden gefilmd in een West-Vlaams varkensbedrijf. Op de beelden is te zien hoe varkens liggen te puffen bij een temperatuur van bijna 34 graden. Een varkentje probeert in een drinkbak te klimmen om verkoeling te zoeken. De varkens liggen op de grond te hijgen en omdat ze vaak heel dicht op elkaar gepakt zitten, gaan ze door de stress regelmatig met elkaar in de clinch. “Varkens zijn zeer gevoelig voor deze temperaturen en lijden ernstig onder de huidige hittegolf. De beelden zijn een illustratie van het trieste lot van de zes miljoen varkens die opgesloten zitten in de stallen van de Vlaamse vleesfabrieken. We zouden het onze hond niet aandoen, en varkens zijn minstens zo intelligent en gevoelig”, verduidelijkt campagnecoördinator Benoît Van den Broek.

Animal Rights wijst erop dat volgens het Vlaamse Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) vleesvarkens reeds hittestress kunnen ervaren indien de temperatuur in de stal hoger wordt dan 18 graden. De varkens die selectief gefokt worden voor vleesproductie, zijn, meer nog dan hun soortgenoten in het wild, zeer gevoelig voor verhoogde omgevingstemperaturen. De dieren kunnen niet actief zweten en ook het warmteverlies door hijgen is beperkt. Bij verhoogde temperaturen gaan varkens in de stal meer op de vloer liggen om op die manier hun lichaamswarmte kwijt te geraken. Naarmate de temperatuur oploopt stijgt ook hun ademhalingsfrequentie.

De dierenrechtenorganisatie hekelt de dubbele moraal: terwijl in de samenleving een terechte bekommernis leeft voor huisdieren die tijdens warme zomerdagen opgesloten zitten in geparkeerde wagens, worden miljoenen landbouwdieren die lijden in veel te warme en krappe stallen, vergeten. “Waarom is men wel bezorgd om huisdieren, maar niet om landbouwdieren, die evenveel kunnen lijden? “, vraagt Animal Rights zich af.

bron: Belga