Colombiaans drugskartel geeft beloning voor wie drugshond kan doden

Foto Unsplash

Het leven van een drugshond is niet zonder risico. Zo is de Duitse herder Sombra uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst nadat hij doodsbedreigingen ontving. Het dier is namelijk uitstekend in het opsporen van grote hoeveelheden drugs en dat zint de Colombiaanse kartels niet. 

Op het hoofd van Sombra staat er een prijs van maar liefst 200 miljoen peso of zo’n 37.000 euro. De beloning zou uitgereikt worden door Urabeños, een machtige criminele organisatie in Colombia. De criminelen kunnen er maar moeilijk mee leven dat de hond al tonnen drugs heeft ontdekt. Eerder vond hij 5,3 ton cocaïne in het stadje Turbo en nadien trof de speurneus ook nog eens zo’n 4 ton van het witte poeder aan. Genoeg reden voor de bende om komaf te maken met het dier.

Koud kunstje 

Het is voor criminele bendes als Urabeños niet ongewoon om tegenstanders definitief het zwijgen op te leggen. Door de vondsten van Sombra werden al 245 handlangers van de bende opgepakt. Daardoor is de hond nu uit voorzorg overgeplaatst en krijgt hij een bewaker als hij op pad gaat.