Honden troosten baasjes wanneer ze verdrietig zijn

Heb je soms het gevoel alsof je liefste viervoeter begrijpt wanneer je down bent? Volgens wetenschappers kan dit wel eens kloppen. Uit een nieuwe studie blijkt dat honden in een noodsituatie tot drie keer zoveel moeite zullen doen om hun baasje te troosten dan anders. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Iedereen kent wel het beroemde verhaal van Lassie die toen zijn baasje in gevaar was, hulp ging halen. Wetenschappers achterhaalden dat huisdieren hetzelfde instinct hadden als de filmhond. Voor een proef werden 34 labradors en golden retrievers en hun baasjes door middel van een doorzichtige deur gescheiden van elkaar. De baasjes moesten vervolgens het liedjes 'Twinkle Twinkle, Little Star neuriën of huilen.

Honden die erg gehecht waren aan hun eigenaar, waren drie keer zo snel geneigd om naar de andere ruimte te rennen. De helft van die dieren wilde ook de deur opendoen om zijn baasje te zien, met een gemiddelde tijd van 23 seconden.

Liefde

"Niet alleen voelen honden wanneer hun baasje verdrietig is, ze zullen ook hun uiterste best doen om liefde en comfort te bieden", concludeert hoofdauteur Emily Sanford van de Johns Hopkins University.