EU maakt 400 miljoen euro vrij voor onderwijs van Syrische vluchtelingen in Turkije

EU maakt 400 miljoen euro vrij voor onderwijs van Syrische vluchtelingen in Turkije

De Europese Unie maakt 400 miljoen euro vrij voor onderwijs van Syrische vluchtelingen in Turkije. Het gaat om het eerste project uit de tweede schijf van 3 miljard euro Europese steun in het kader van de EU-Turkije deal. Het bedrag van 400 miljoen euro moet het huidige onderwijsproject voor Syrische vluchtelingen in Turkije, dat afloopt in oktober, verlengen. Tegelijkertijd moet ook de kwaliteit van de opleiding nog beter, legt een woordvoerder van de Europese Commissie uit. Zo moet de examinering vlotter verlopen en moet nog meer worden ingezet op kwaliteiten die van belang kunnen zijn op de arbeidsmarkt. Concreet leren volwassen Syrische vluchtelingen onder meer de Turkse taal.

De Commissie kreeg vandaag de vraag of de som van 400 miljoen euro niet beter besteed kan worden. Nu de situatie in Syrië minder explosief is geworden, kan het geld bijvoorbeeld gaan naar de terugkeer van de vluchtelingen naar hun eigen land. Maar dat is voor de Europese Unie voorlopig niet aan de orde. “Dit is een erg belangrijk programma. Wij steunen de Syrische vluchtelingen in Turkije, niet de Turkse autoriteiten”, zegt een woordvoerder van de Commissie.

De Europese lidstaten kwamen eind juni overeen om een tweede schijf van 3 miljard euro vrij te maken in het kader van de EU-Turkije deal. Dat akkoord uit 2016 bepaalt dat Syrische vluchtelingen die in Griekenland aankomen, naar Turkije worden teruggestuurd. In ruil daarvoor moeten de Europese landen voor elke heropname een andere Syriër uit Turkije hervestigen. De voortzetting van het onderwijs voor Syrische vluchtelingen is het eerste project uit die tweede schijf.

bron: Belga