Ariane-draagraket met vier Galileo-navigatiesatellieten gelanceerd

Ariane-draagraket met vier Galileo-navigatiesatellieten gelanceerd

Vanop de basis Kourou in Frans-Guyana is een Ariane-5 draagraket met vier kunstmanen voor het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo gelanceerd. De zware Europese draagraket vertrok zoals gepland om 13.25 uur Belgische tijd. Tegen dat alle vier Galileo’s op een hoogte van 23.222 km in een cirkelvormige baan zijn uitgezet, zal ongeveer vier uur zijn verstreken. Dan zullen ook 26 van 30 voor Galileo geplande kunstmanen in de ruimte zijn.

De meegenomen exemplaren zijn door OHB in Bremen gebowd, Surrey Satellite Technology in het Engelse Guildford zorgde voor de navigatiepayload. Zij kregen na een wedstrijd van de Europese Commissie de namen Anna, Ellen, Samuel en Tara. Elk exemplaar weegt 718 kilo.

Galileo is een door de Europese Unie gefinancierd en door het Europese Riumtevaartbureau ESA geïmplementeerd miljardenproject om Europa onafhankelijk te maken van andere systemen zoals het Amerikaanse gps dat in wezen militair is.

Waar de eerste Galileo’s in 2011 zijn gelanceerd, zijn de eerste diensten al goed anderhalf jaar verkrijgbaar. Fabrikanten van smartphones rusten reeds hun toestellen met Galileo uit, naast het minder nauwkeurige gps. Volgens ESA gebruiken reeds 100 miljoen toestellen het systeem. Het is vanaf 2021 volledig operationeel.

Het was de derde lancering van een Ariane-5 dit jaar, de achtste en laatste van een Ariane-5 ES en de 99ste lancering van de Europese superraket sinds 1996.

bron: Belga