GAIA heel tevreden met Vlaams verbod op pelsdierkwekerijen en dwangvoederen

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is heel gelukkig met de beslissing van de Vlaamse regering om pelsdierkwekerijen en dwangvoederen voor de productie van foie gras te verbieden. “Eindelijk! Hier hebben we meer dan 20 jaar lang voor geijverd”, klinkt het zondag. De stimulans om bedrijven voor 1 december 2023 te doen stoppen, vindt GAIA een goede zaak. De Vlaamse regering voorziet in een compensatievergoeding voor bestaande bedrijven. Maar hoe vroeger ze stoppen, hoe hoger de compensatie.
In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief die samen jaarlijks ongeveer 200.000 nertsen kweken. “Dieren fokken en doden enkel voor hun pels is echt niet meer van deze tijd”, benadrukt Vandenbosch. “De overgrote meerderheid van de Vlamingen vindt dat trouwens ook.”
“Met het verbod op dwangvoederen komt er in Vlaanderen een einde aan een wrede vorm van dierenmishandeling die nog op één West-Vlaams bedrijf wordt toegepast”, zegt de GAIA-voorzitter. “We ijveren vastberaden verder voor een verbod in Wallonië, waar nog een negental producenten van foie gras de dwangvoedermethode toepassen.”

bron: Belga