Defilé in teken van herdenking WOI en vijfjarig koningschap Filip

Defilé in teken van herdenking WOI en vijfjarig koningschap Filip

Het traditionele defilé op de nationale feestdag staat dit jaar in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het vijfjarig koningschap van koning Filip. Thema van de feestelijkheden dit jaar is: “Respect voor het verleden, vertrouwen in de toekomst”. Het wordt wel een defilé zonder de Civiele Bescherming. Daar beslisten de vakbonden af te haken uit onvrede met de hervorming van hun dienst. Geen nationale feestdag zonder traditioneel defilé op en rond het Brusselse Paleizenplein. Het defilé start traditiegetrouw met een schouwing van de troepen door de koning in de Wetstraat. Nadien, dat is dan omstreeks 16 uur, start het militaire defilé. Dat zal volgens Michel Hofman, vice-chef Defensie, grotendeels “klassiek” zijn met onder meer troepen te voet, een gemotoriseerde colonne en een luchtdefilé met de 40ste verjaardag van de F-16’s.

Er is ook het burgerlijke defilé met onder meer de politiediensten, de brandweer en de douane en accijnzen. Door het ontbreken van de Civiele Bescherming zal het burgerlijke defilé wel een stukje korter zijn.

Het defilé zal verschillende verwijzingen naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog bevatten. Zo zal er aan het militaire defilé bijvoorbeeld een groep ‘Living History’ deelnemen. Zij zullen militairen en materieel van 100 jaar geleden tonen. In de internationale troepen die deelnemen, zitten ook afstammelingen van oud-strijders. En de brandweer zal een manuele brandblusser tonen die ook gebruikt werd in WOI.

Alle informatie over de feestelijkheden op 21 juli is terug te vinden op: www.2107.be.

bron: Belga