Gatz doet collega-ministers kinder- en jeugdboeken cadeau

Gatz doet collega-ministers kinder- en jeugdboeken cadeau

Naar goede gewoonte doet Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz zijn collega-ministers een boek van een Vlaamse auteur cadeau bij de laatste ministerraad voor de zomer. Dit jaar heeft de Open Vld-minister gekozen voor prenten-, jeugd- en kinderboeken. De keuze gaat hier en daar gepaard met een knipoog of een steekje onder water. Met zowat 180 punten op de agenda is de regering-Bourgeois nog niet meteen aan de ontspannende kinderliteratuur toe, maar voor elk van de Vlaamse ministers ligt er dus alvast een kinder- of jeugdboek klaar. Bedoeling van het jaarlijkse boekenpakket is om lezen te promoten en de Vlaamse auteurs in de kijker te plaatsen.

Voor minister-president en “fiere en geroutineerde opa” Geert Bourgeois heeft Gatz ‘Rosie en Moussa voor altijd’ van Michael De Cock en Judith Vanistendael meegebracht. In de keuze van Gatz is de knipoog nooit ver weg. Zo krijgt Open Vld-viceminister-president Bart Tommelein ‘De Blauwe vogel’ van Maurice Maeterlinck cadeau en N-VA-viceminister-president Liesbeth Homans ‘Jij en ik: Verhalen over vriendschap en vluchtelingen’. CD&V-viceminister-president Hilde Crevits kreeg dan weer ‘Relmuis’ van Moniek Vermeulen en Frank Pollet cadeau, al is dat volgens Gatz niet omwille van de titel, maar wel omdat het verhaal gaat over een klas die een nieuwe leraar Engels krijgt.

Verder krijgt Ben Weyts (N-VA) ‘Otto groot, Otto klein’ van Tom Schamp, Joke Schauvliege ‘Grote kunst voor kleine kenners’ van Thaïs Vanderheyden en Jo Vandeurzen ‘Amira’ van Marc De Bel. N-VA-minister Philippe Muyters krijgt ‘Beest in Bed: Negen echte volkssprookjes’ van Marita De Sterck op zijn nachtkastje. “Philippe Muyters is een geoefend en gepassioneerd sportman en dus misschien ook wel een beest in bed”, legt Gatz uit.

De perscel van minister Gatz zocht voor hun eigen minister ook een boek uit. Dat werd ‘Jakkes, 101 walgelijke weetjes’, geschreven door Mathilda Masters. “In het boek kan minister Gatz alle onoorbare dingen te weten komen over oorsmeer, kriebelbeestjes, vieze tradities, snot en gore tanden”, luidt de uitleg van het team-Gatz.

Naast de negen ministers krijgt ook Mark Andries, kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois en secretaris van de ministerraad, een boek cadeau, meer bepaald ‘Dank je wel’ van Stefaan Boonen.

bron: Belga