Brussel tekent protocolakkoord met operatoren om eerste Belgische 5G-stad te worden

Brussel tekent protocolakkoord met operatoren om eerste Belgische 5G-stad te worden

De Brusselse regering en de mobiele telefonieoperatoren hebben een protocolakkoord gesloten dat het mogelijk moet maken 5G in het Brussels gewest te ontwikkelen. De ambitie van Brussel is de eerste 5G-stad van het land te maken, kondigt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort aan. Het “ambitieuze” document behandelt drie thema’s: de vraagstukken in verband met milieu en gezondheid; economie en werkgelegenheid; en de smart city en toekomstige investeringen.

Het milieuhoofdstuk omvat de goedkeuring van een handvest met goede praktijken waarin de operatoren zich ertoe verbinden gebruik te maken van de beste methodes en technieken (BAT – Best Available Technology) om een optimale dekking voor een geringe blootstelling aan elektromagnetische velden te bieden. Daarnaast is er aandacht voor de lokale participatieve democratie via informatievergaderingen in de gemeenten die dat wensen.

De invoering van de nieuwe technologie heeft ook een tewerkstellingsluik. Het akkoord voorziet een samenwerking tussen de mobiele telefonieoperatoren, Actiris en Bruxelles Formation om meer Brusselaars aan het werk te krijgen en aan de vraag om arbeidskrachten vanwege de operatoren te beantwoorden.

Voorts moet het akkoord ook het potentieel van Brussel als digitale en innovatieve hoofdstad in de kijker zetten.

Het protocolakkoord betekent een breuk met het verleden. Bij de uitrol van het 4G-netwerk in het hoofdstedelijk gewest kwam het tot harde confrontaties tussen de operatoren en het gewest omdat de telecom-operatoren het gewest ervan beschuldigde de ontwikkeling van 4G te dwarsbomen door de strenge stralingsnormen. Het Grondwettelijk Hof valideerde evenwel die stralingsnormen.

bron: Belga