Aquafin biedt gezuiverde oplossing voor droogteprobleem

Aquafin biedt gezuiverde oplossing voor droogteprobleem

De landbouwers zitten al weken met de handen in het haar door de aanhoudende droogte. Aquafin biedt hen een oplossing aan: gebruik gezuiverd afvalwater voor alles behalve als drinkwater. Vlaanderen, aldus Aquafin, zit bovenop een belangrijke potentiële waterbron die kan helpen om alle watertekorten op te vangen.

Aquafin verzamelt het afvalwater van douches, toiletten, wasmachines,… vanuit de gemeentelijke riolen en transporteert het naar één van zijn 300 zuiveringsinstallaties. Jaarlijks wordt aldus bijna één miljard kubieke meter huishoudelijk afvalwater gezuiverd. Na een mechanische en biologische behandeling voldoet dat water aan de strenge Europese en Vlaamse richtlijnen. Het gezuiverde afvalwater – ook effluent genoemd – heeft daardoor een kwaliteit die voldoet om te lozen in beken en rivieren. Maar het is ook perfect geschikt voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen.

In een 35-tal waterzuiveringsinstallaties kunnen bedrijven die daarvoor een contract afsloten met Aquafin, voor een forfaitaire vergoeding gezuiverd afvalwater ophalen. Van al deze installaties werd het minimum debiet van de beken bekeken zodat er zeker genoeg effluent naar de waterloop wordt geloosd om het ecologisch evenwicht te bewaren.

Contractueel mag het effluent gebruikt worden voor allerlei toepassingen met enkele uitzonderingen voor menselijke consumptie en sanitaire toepassingen.

Gezuiverd afvalwater kan overigens verder gezuiverd worden tot eender welke gewenste kwaliteit. Sommige bedrijven gebruiken het als koel- of proceswater en zo’n 25 ruimfirma’s reinigen er vandaag hun tankwagens mee.

bron: Belga