Agentschap Zorg en Gezondheid start waarschuwingsfase van het warmteactieplan

Agentschap Zorg en Gezondheid start waarschuwingsfase van het warmteactieplan

Omdat vanaf morgen heel warm weer voorspeld wordt, start het Agentschap Zorg en Gezondheid de waarschuwingsfase van het Vlaams warmteactieplan. De overheid stuurt dan een waarschuwingsmail naar een lijst van organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals gemeenten, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen. Zo weten die dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen. “Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel”, zegt Marleen van Dijk, woordvoerder Zorg en Gezondheid. “Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan.”

Zorg en Gezondheid volgt de weersvoorspellingen op de voet en zal de waarschuwingsfase weer afgelasten als het kwik in Ukkel onder de 25 graden duikt. De website www.warmedagen.be bundelt tips en aanbevelingen om je te beschermen tegen warmte. Ook op de Facebookpagina www.facebook.com/warmedagen verschijnen tijdens de waarschuwingsfase tips.

Zorg en Gezondheid vraagt om enkel te gaan zwemmen in de officiële zwemvijvers en kustzones. Gezien de extreme droogte is het ook belangrijk om het verspillen van water te vermijden. Daarom wordt in een aantal provincies al aangemaand om zorgzaam om te gaan met drinkwater. Een voetenbadje vullen met regenwater is geen probleem. Het vullen van een zwembad met regenwater wordt afgeraden.

bron: Belga