Werken in het buitenland? Zo loop je geen financiële kater op

Emigreren naar het buitenland, we dromen er allemaal wel eens van als het hier keihard regent of we onszelf te pletter werken. Werken in het buitenland is echter niet zo gemakkelijk, en vooraf is het belangrijk om zeker het kostenplaatje goed te bekijken. Erdal Egin van het Europese arbeidsbemiddelingsnetwerk geeft aan Metro Nederland een aantal tips voor een vlotte emigratie.
door
eline.vandenbroucke
Leestijd 2 min.

De hamvraag is natuurlijk: wat verdien je met zo'n baan in het buitenland? Over het algemeen krijg je een hoger loon in landen als Zwitserland en Ierland. In bijvoorbeeld Polen en Bulgarije verdien je juist minder. "Het bedrag op je loonstrookje geeft een vertekend beeld", legt Egin uit. "Je moet namelijk ook rekening houden met het prijspeil en de kosten voor levensonderhoud in het land waar je gaat werken." Daarom check je dus best even het prijspeil en de kosten van levensonderhoud op de website van EURES of Expatica.com.

Verhuizen kost geld

Werken in het buitenland levert geld op, maar vergt ook een investering. Een nieuwe baan in het buitenland betekent ook een reis en een verhuizing. Misschien begin je niet meteen met werken, maar neem je eerst een paar weken om te wennen aan je nieuwe woonplaats. Egin adviseert migranten om in elk geval te zorgen dat ze een baan hebben voordat ze verhuizen. "Veel werkgevers zijn bereid je tegemoet te komen bij een verhuizing", zegt hij. "Soms zelfs volledig." Een verhuizing kost vaak meer dan verwacht. "Neem dus altijd genoeg spaargeld mee, minstens een maandsalaris."

Minder belasting betalen

Zoek ook vooraf uit hoe het zit met belastingzaken. Grofweg geldt dat als je meer dan een half jaar werkt in het buitenland, je daar je belastingen moet betalen. In landen als Zwitserland, Zweden en Portugal betaal je over het algemeen minder aan de fiscus dan in Nederland. Dat lijkt voordeliger dan het in werkelijkheid is, want in België zijn zaken zoals ziekte en pensioen vaak beter geregeld dan in andere landen. Spreek daarom de zaken best op voorhand door met een belastingadviseur.

Reiskosten naar het thuisland

Vaak vergeet je nog een heleboel kosten in rekening te nemen. De trein is in België bijvoorbeeld relatief goedkoop als je vergelijkt met Groot-Brittannië. Of plan je om daar een auto te kopen? Zoek ook uit of je een  ziekteverzekering nodig hebt in het land waar je gaat wonen. Andere 'verdoken kosten zijn reiskosten naar België om je familie op te zoeken. Als je naar Australië, Azië of Amerika gaat kan dat een flinke kostenpost zijn. Binnen Europa valt het gelukkig wel mee, voor vijftig euro kom je een eind."