Vlaams actieplan tegen discriminatie op huurmarkt focust op preventie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het ontwerp van het Vlaams actieplan tegen discriminatie op de huurmarkt, dat morgen op de tafel van de Vlaamse regering ligt, focust op preventie. Praktijktests zijn niet in het plan opgenomen. In 2050 moet iedereen toegang hebben tot een woning, is te lezen in het actieplan van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). Momenteel zegt nog 22 procent van de verhuurders een andere huurder te zoeken als zich een kandidaat van een andere afkomst aanbiedt. Als zich iemand aanbiedt met een huurwaarborg van het OCMW is dat zelfs 36 procent. Die vormen van discriminatie zorgen voor een ongelijke toegang tot de markt.

Om dat tegen te gaan kiest Homans voor zelfregulering. Zo wordt er een brochure rond discriminatie uitgewerkt met informatie voor huurders, eigenaars en professionals uit de sector. Met de koepelorganisaties van verhuurders en makelaars wordt bekeken of er extra vorming kan worden gegeven en of er een clausule tegen discriminatie kan worden gepromoot in de contracten. Er wordt ook bekeken of er in de sensibiliseringscampagnes van de overheid contactgegevens van gelijkekansencentrum Unia kunnen worden opgenomen.

Verhuurders zijn sinds 2007 verplicht om de gevraagde huurprijs publiek te maken. Dat moet verhinderen dat ze hun prijs wijzigen naargelang het profiel van de kandidaat. Homans wil nu bekijken hoe de lokale besturen kunnen worden aangespoord om in hun GAS-reglement een sanctie op te nemen voor verhuurders die de plicht niet naleven.

Het Vlaams Huurdersplatform is teleurgesteld in het actieplan. "We missen elke vorm van handhaving", zegt Joy Verstichele van het platform. "Malafide eigenaars moeten gesanctioneerd worden. Er moet een pakkans worden gecreëerd en juridische gevolgen in het vooruitzicht worden gesteld. Dat is totaal afwezig in het plan. Discriminatie is zeer moeilijk te bewijzen. Wij denken dat het enkel kan door middel van praktijktesten."

De Verenigde Eigenaars kunnen zich wel vinden in het plan. "Sensibilisering kan het verschil maken", denkt Katelijne D'Hauwers. "Een goed geïnformeerde verhuurder zal zich veel toegankelijker opstellen. De meeste weigeringen van kandidaten zijn immers ingegeven door economische redenen."

bron: Belga