Bijna honderd vluchten geschrapt op luchthaven Charleroi

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door de staking van het cabinepersoneel bij Ryanair zullen op 25 en 26 juli telkens 48 vluchten geschrapt worden op de luchthaven van Charleroi. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven vandaag gezegd. Bij Brussels Airport is er nog geen duidelijkheid over het aantal geannuleerde vluchten. Op elke stakingsdag "zullen 48 vluchten geschrapt zijn, zowel vertrekken als aankomsten", aldus de woordvoerder van Brussels South Charleroi Airport (BSCA). Dat komt volgens hem overeen met 35 procent van de Ryanair-vluchten op een normale dag.

Ryanair kondigde zelf aan dat "tot 50 van de 160 dagelijkse vluchten van en naar België" geannuleerd zouden zijn, zowel op 25 als op 26 juli. Preciseringen over de verdeling per luchthaven geeft de budgetvlieger zelf niet.

Stewardessen en stewards van Ryanair in België, Spanje en Portugal leggen beide dagen het werk neer. In totaal zullen volgens Ryanair 600 vluchten geschrapt worden, met gevolgen voor 100.000 passagiers.

Ryanair heeft naar eigen zeggen al drie kwart van de getroffen passagiers gecontacteerd. Zij kunnen kiezen voor een andere vlucht of een volledige terugbetaling. Ze hebben volgens consumentenorganisatie Test Aankoop ook recht op een extra compensatie.

Wie geen bericht ontving van Ryanair mag ervan uitgaan dat zijn of haar vlucht zoals gepland zal doorgaan, zegt de maatschappij.

De stewardessen en stewards eisen dat Ryanair de nationale wetgeving in de contracten van de werknemers toepast, onderhandelingen opstart met vakbonden, en dezelfde voorwaarden aanbiedt aan al het cabinepersoneel, zowel bij Ryanair zelf als bij de onderaannemers waarmee het werkt.

bron: Belga