Waarom we het verschrikkelijk vinden als vrienden ons ontvolgen

Het is niet iets wat je direct wil toegeven, maar stiekem vind je het erg als iemand jou niet meer volgt op sociale media. Zelfs als het gaat om iemand waarmee je enkel mee in de kleuterklas zat. Dat komt omdat sommige mensen hun zelfwaarde voor een stuk koppelen aan hun online-profiel.
door
eline.vandenbroucke
Leestijd 1 min.

Uit onderzoek blijkt dat we ons vooral slecht voelen als we ontvolgd worden door vrienden waarmee we ook in het echte leven close zijn. Zeker als we niet weten waarom de persoon in kwestie ons online ontvolgd. Dat komt over als een passief-agressieve bedreiging, of als een poging om een conflict te vermijden. Uit een kleinschalig onderzoek van de universiteit van North Carolina blijkt dat dat gelukkig niet vaak voorkomt.

Persoonlijke kritiek

Volgens dat onderzoek blijkt dat we vooral oude schoolvrienden, kennissen en (ex-)collega's 'defrienden'. Met die mensen hebben we ook in het echte leven een slechte band dus vinden we het ook niet erg als ze ons ontvolgen. Sommige mensen vinden hun sociale netwerk echter zo belangrijk, dat ze er hun zelfwaarde voor een stuk aan koppelen. Dat is vooral het geval bij mensen die heel actief zijn op sociale media. Als mensen veel persoonlijke aspecten uit hun leven online deel, kan ontvolgen daarom aanvoelen als kritiek op hen als persoon.