“Stop CETA” klonk het even vanop de tribune van de Kamer

Stop CETA klonk het even vanop de tribune van de Kamer

“Stop CETA” hebben twee toeschouwers geroepen vanop de publiektribunes in de Kamer. Het parlement besprak de ratificatie van het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. De protesterende toeschouwers werden door de militaire politie naar de uitgang begeleid. In het najaar van 2016 bereikten de EU en Canada een akkoord over een nieuw vrijhandelsverdrag. Dat gebeurde na fors weerwerk van de toenmalige Waalse regering onder leiding van minister-president Paul Magnette (PS). Die had vooral problemen had met het arbitragesysteem in het verdrag.

Het CETA is sinds september 2017 gedeeltelijk in werking getreden. Om het volledig van kracht te laten gaan, moeten de parlementen in de lidstaten nog groen licht geven. In ons land moeten alle parlementen dat doen. Tot nu toe gaf enkel het Vlaams Parlement al zijn zegen. Morgen volgt normaal gezien de Kamer.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is de uitvoer van ons land richting Canada sinds de inwerkingtreding van CETA al fors gestegen. Hij citeerde Canadese cijfers, die spreken van een toename van 41 procent.

bron: Belga