Heffingen zorgen voor ongerustheid bij bedrijven in de VS

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse industriëlen maken zich zorgen over de importheffingen die president Donald Trump heeft opgelegd. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve, Fed). In alle regio's in het land zeggen fabrikanten dat ze zich zorgen maken over de handelsoorlog. Volgens het zogenaamde "Beige Book", dat de situatie van de economie in juni en begin juli evalueert, "hebben industriëlen in heel het land hun bezorgdheid uitgedrukt over de douaneheffingen, en in veel regio's zien we hogere prijzen en een tekort aan voorraad die toegeschreven worden aan het nieuwe handelsbeleid". Globaal gezien blijft de activiteit van de grootste economie ter wereld wel nog licht groeien, zo blijkt nog.

De bevindingen bevestigen de uitspraken van woensdag van Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, in het Congres, dat de ongerustheid binnen het zakenmilieu groeit naar aanleiding van de groeiende hoeveelheid importheffingen tussen de VS en hun economische partners.

"Veel bedrijven worden daardoor getroffen", stelde hij, zonder commentaar te willen geven op de agressieve handelspolitiek van de Trump-administratie, die voor miljarden dollars importheffingen heeft opgelegd op staal en aluminium uit de EU en op Chinese producten.

De Fed verklaart woensdag nog dat er een continue stijging van de prijzen is, zelfs al blijft die voor het moment nog bescheiden. "De douaneheffingen hebben bijgedragen tot een stijging van de prijzen van metaal en hout", klinkt het.

De angsten gelinkt aan de heffingen hangen af van regio tot regio, zo blijkt nog. Zo wordt de onzekerheid over het handelsbeleid in New-York, een regio die veel handel drijft met Canada, beschouwd als een grote bezorgdheid, terwijl men in Boston vreest dat de spanningen een negatieve impact zullen hebben op het internationaal toerisme. In Cleveland merken de bedrijven dan weer dat consumenten sommige aankopen versnellen, omdat ze vrezen voor een verhoging van de prijzen door de heffingen. En in Saint Louis klagen de bouwbedrijven over een stijgende metaalprijs, terwijl de landbouwers de prijs van soja zagen dalen.

bron: Belga