Europese Commissie bevestigt recordboete van 4,3 miljard euro voor Google

Europese Commissie bevestigt recordboete van 4

De Europese Commissie heeft vandaag de recordboete van 4,3 miljard euro voor het Amerikaanse technologiebedrijf Google bevestigd. Het bedrijf krijgt ook negentig dagen de tijd om zich in orde te stellen met de Europese wetgeving, zo kondigde Europees Commissaris Margrethe Vestager aan. Google is veroordeeld omdat het telefoonfabrikanten zou hebben gedwongen om Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android meeleverden. Android heeft een marktaandeel van circa 80 procent.

“Google heeft Android gebruikt om de dominantie van zijn zoekmachine te betonneren”, aldus Vestager. “Met zijn praktijken was het voor de concurrenten onmogelijk geworden om te innoveren en te concurreren op basis van hun eigen verdiensten. Ze hebben de Europese consumenten de voordelen van een efficiënte concurrentie in de belangrijke mobiele telecommarkt ontzegd. Dit is illegaal onder de Europese antitrust-regels.”

Vorig jaar kreeg Google al een recordboete van 2,4 miljard euro in een andere zaak, omdat het zoekresultaten van de eigen dienst Google Shopping voortrok.

bron: Belga