Mannen versus vrouwen: wie wint de health challenge?

Foto R.V.

Wij, fiere vrouwen, krijgen geregeld af te rekenen met de uitdagingen van de natuur: menstruatie, bevalling… Soms vraag je je zelfs af of je niet beter als man geboren was. Maar wie wat verder kijkt dan haar neus lang is, ziet ook dat er heel wat voordelen verbonden zijn aan ons ‘vrouw zijn’. Vooral op het vlak van gezondheid.

Zijn mannen meer verwend door de natuur?

Niet echt! Het is bewezen dat mannen minder lang leven dan vrouwen, en dat heeft te maken met meerdere genetische, hormonale, en gedragsmatige factoren.

• Genetisch voordeel: vrouwen zouden een betere weerstand hebben tegen ziektes.

Vrouwen zouden een beter immuunsysteem hebben, maar ook een betere hygiëne, wat ziektes voorkomt. Het tweede X-chromosoom zou bovendien een genetisch voordeel opleveren: in cellen waar het eerste begint te falen, zou het tweede helpen om te gaan met acute infecties.

Gedragsvoordeel: mannen hebben meer kans om te sterven door achteloosheid

Heb je ooit als eens gedacht: “Een vrouw zou zoiets nooit doen”? Logisch. Het mannelijke hormoon testosteron zou de vechtlust, de drang om grenzen te verleggen en te winnen stimuleren. En dat leidt soms tot gevaarlijke situaties. Mannen zijn dus eerder geneigd onnodige risico’s te nemen en te sterven als gevolg van achteloosheid of risicovol eetgedrag.

Hormonaal voordeel: oestrogeen zou een beschermende rol spelen tegen hart- en vaatziekten.

Met het ouder worden, en vooral na hun 50ste, worden mannen kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en voor het risico op hartaanvallen door een afname van testosteron, waardoor “slechte” cholesterol verhoogt ten koste van de “goede”.

Focus op cholesterol: waarom hebben vrouwen het voordeel?

Mannen moeten vaak al rond hun 35ste rekening beginnen te houden met eventuele hoge cholesterolwaarden. Vrouwen hebben op dat vlak meer geluk. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen werkt ook in op het cholesterolgehalte van het bloed. Daardoor daalt de zogenaamde slechte cholesterol en stijgt de goede. Als vrouwen hoge cholesterolwaarden hebben, zit daar zoveel goede cholesterol bij dat het risico op dichtgeslibde bloedvaten nog steeds beperkt is. Maar opgelet: vanaf de menopauze daalt de productie van oestrogeen waardoor het risico op hart- en vaataandoeningen stijgt. Hou vanaf de menopauze dus zeker je cholesterol in de gaten!

Loop ik risico?

Als je nog geen andere hart- of vaataandoening hebt gehad en er geen andere risicofactoren zijn, is het niet altijd nodig geneesmiddelen te nemen tegen een hoge cholesterol. Gezonde voeding, voldoende beweging en een ontspannen levensstijl kunnen volstaan.

Herken je jezelf in een van deze categorieën?
• Te hoge cholesterol zit in de familie
• Je hebt last van overgewicht
• Je bent een verstokte roker

Overleg dan altijd met je arts of cholesterolverlagende medicatie noodzakelijk is.

Als je nog geen andere hart- of vaataandoening hebt gehad en er geen andere risicofactoren zijn, is het niet immers niet altijd noodzakelijk geneesmiddelen te nemen tegen een hoge cholesterol. Gezonde voeding, voldoende beweging en een ontspannen levensstijl kunnen volstaan.

Een simpel middeltje met aanzienlijke effecten

 

Er bestaan voedingssupplementen die een gunstig effect hebben op je cholesterolwaarden. Zoals Arterin®, dat voornamelijk monacoline K bevat uit rode gistrijst.

Arterin® is een efficiënt en goed getolereerd product om je cholesterol onder controle te houden. Dit supplement bevat monacoline K, uit rijst gefermenteerd door rode gist. Het draagt bij tot het behoud van een normale cholesterolspiegel.

Rode gistrijst wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het hoofdbestanddeel is monacoline K, een natuurlijk ingrediënt dat je cholesterol efficiënt onder controle helpt te houden en dat uitstekend getolereerd wordt.

Man of vrouw, praat erover met je arts. Dit middeltje zou weleens een belangrijke rol kunnen spelen in de preventie van cardiovasculaire problemen.