Tabaksproducenten herhalen verzet tegen neutrale sigarettenpakjes

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische tabaksfabrikanten staan niet te springen om neutrale sigarettenpakjes in te voeren. Cimabel, dat de Belgische en Luxemburgse sigarettenfabrikanten verenigt, herhaalt dat "verschillende onafhankelijke onderzoeken" al bewezen hebben dat zulke pakjes "geen aantoonbaar effect hebben op het aantal rokers". Uit de rookenquête van Stichting tegen Kanker blijkt dat, onder de Belgische bevolking, drie keer zoveel voor- als tegenstanders zijn van neutrale sigarettenpakjes. Onder de rokers is de helft voor neutrale pakjes. Onafhankelijke onderzoeken, ook uitgevoerd door overheden, hebben volgens Cimabel aangetoond dat neutrale verpakkingen in andere landen niet hebben geleid "tot een (bijkomende) vermindering van het aantal rokers". Volgens Cimabel gaat het om "een frontale aanval op ons merkenrecht".

Cimabel hamert er ook op dat de Europese richtlijn de lidstaten niet verplicht tot het invoeren van een neutrale verpakking. Wel is het een mogelijkheid die Europa vanaf 2020 voorziet. Als België tegen 1 januari 2020 neutrale pakjes in de verkooppunten wil, dan moet de regering daarover voor de parlementaire vakantie van 21 juli een beslissing nemen. Vandaar dat de druk wordt opgevoerd, zowel door de tabakslobby als hun tegenstanders.

Uit de enquête van Stichting tegen Kanker bleek verder nog dat 80 procent een negatieve mening heeft over de tabaksindustrie. In de Cimabel-reactie klinkt het nog dat ze begrijpen dat roken een gevoelig thema is. "We willen daarom niet de polemiek opzoeken, maar herhalen graag dat tabaksproducten nog altijd een legaal product zijn", klonk het. "Het is en blijft een persoonlijke keuze voor volwassenen om al dan niet te roken."

Op de resultaten van de enquête, of andere vragen over hoe de organisatie de rookproblematiek wil aanpakken, wilde een medewerkster van het secretariaat van Cimabel niet ingaan. De vrouw koos ervoor anoniem te reageren omdat de Cimabel-voorzitter, die meestal de pers te woord staat, vandaag niet beschikbaar is.

bron: Belga