Sp.a noemt verhaal van uitgewezen Albanese crimineel “hallucinant”

Sp.a noemt verhaal van uitgewezen Albanese crimineel "hallucinant"

Dat één van de nieuwe namen op de lijst met meest gezochte criminelen in België in juni 2017 nog door ons land zelf is uitgewezen, is volgens sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir “ongelooflijk” en “hallucinant”. “Het doet ook vragen rijzen”, zegt Kitir aan Belga. “Hoeveel criminelen heeft België zo nog uitgezet zonder enige garantie op opvolging, berechting of gevangenis? Waarom zou wie uitgezet wordt hier morgen niet terug kunnen staan, bijvoorbeeld?” Vorige week werd de 33-jarige Albanees Safet Rustemi toegevoegd aan de lijst ‘Belgium’s most wanted’, de lijst met voortvluchtige misdadigers die gezocht worden door de Belgische politiediensten. Diezelfde Rustemi is in juni 2017 het land uitgezet.

“Safet Rustemi werd in 2015 een eerste keer veroordeeld en in 2017 een tweede keer, volgens de informatie die in zijn dossier staat. Telkens kwam hij vrij mits betaling van een borg van 25.000 euro. Maar hij had geen verblijfsvergunning”, zo zei Dominique Ernould, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken, eerder.

“In 2015 kreeg Safet Rustemi een eerste bevel om het grondgebied te verlaten, maar hij ging niet weg, daarna een tweede… In juni vorig jaar werd hij onder politiebegeleiding het land uitgezet met de mededeling dat hij de komende drie jaar niet mocht terugkeren”, aldus nog de woordvoerder.

Die gang van zaken doet bij oppositiepartij sp.a de wenkbrauwen fronsen. “Met een vlucht betaald door België, maar zonder enige garantie op gevangenisstraf, werd de man in Albanië afgezet. Vandaag blijkt hij op de most wanted-lijst te staan, terwijl de Dienst Vreemdelingenzaken op de hoogte was van de nog lopende rechtszaken. Francken zet hem het land uit, en vervolgens mogen de diensten van minister van Binnenlandse Zaken naar de man op zoek. Dit is hallucinant”, zegt sp.a-politica Meryame Kitir.

“Dit is een typisch voorbeeld van kortzichtig beleid. Louter voor eigen deur vegen, maakt de samenleving, ook de onze, niét veiliger. Dit is geen veiligheid, maar schijnveiligheid”, aldus nog Kitir.

bron: Belga