Sociale fraude: bij één op drie loontrekkenden in de bouw overtredingen vastgesteld

Sociale fraude: bij één op drie loontrekkenden in de bouw overtredingen vastgesteld

Een op de drie werknemers van de bouwbedrijven die dit jaar al door de sociale inspectie werden gecontroleerd, waren niet in orde. Ook bij één op de vier zelfstandigen zijn inbreuken vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris voor de bestrijding van sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) bekendmaakte. De sociale inspectie heeft dit jaar al bijna 1.900 bedrijven in de bouwsector gecontroleerd. Dat is zowat tien controles per dag en zeventig procent van de 2.700 controles die voor dit jaar gepland zijn.

Samen met Waals minister-president Willy Borsus (MR) bezocht De Backer dinsdag een controleactie in Namen. Op een werf werden de papieren van een dertigtal Belgische, Roemeense, Portugese en Braziliaanse bouwvakkers gecontroleerd.

Sinds begin dit jaar zijn er al 3.042 werknemers in de bouw gecontroleerd. 1.075 onder hen waren niet in orde. Ook bij 382 van de 1.274 zelfstandigen werden inbreuken vastgesteld. Er zijn mensen gevonden die illegaal waren tewerkgesteld. De meeste inbreuken draaiden rond zwartwerk en ongeldige attesten of het niet naleven van de regels inzake detachering.

“Ik heb van de strijd tegen de sociale dumping een van mijn prioriteiten gemaakt. Dankzij de taxshift en de bijkomende lastenverlaging van 600 miljoen euro voor de bouwsector, is het werk daar goedkoper geworden. Tegelijkertijd hebben we extra inspecteurs aangenomen – recentelijk een honderdtal – en door het aantal controles op te drijven is het risico om gepakt te worden groter. Dat levert resultaat op: de bouwsector leeft op en zorgt opnieuw voor Belgische jobs”, zegt De Backer.

bron: Belga