Israël stopt leveringen van brandstof aan de Gazastrook

Israël stopt leveringen van brandstof aan de Gazastrook

Israël heeft de leveringen van brandstof aan de Gazastrook stopgezet. Aanleiding zijn de vele aanvallen van Hamas, deelde het ministerie van Defensie mee. De strafmaatregel is tot zondag van kracht. De beslissing werd in overleg met het leger genomen. Bovendien werd de visserijzone verder beperkt tot drie zeemijl (bijna zes kilometer). In het weekeinde werd gevreesd dat er een nieuwe oorlog zou losbarsten tussen Israël en de in de Gazastrook heersende Hamasbeweging. Zaterdagavond hadden de radicale Palestijnse organisaties Hamas en Islamitische Jihad eenzijdig een wapenstilstand afgekondigd. Maar daarna vuurden militante Palestijnen volgens het leger opnieuw raketten naar Israël af.

Hamas veroordeelt de huidige beslissing van Israël als “misdaden tegen de menselijkheid” en waarschuwde voor “gevaarlijke gevolgen voor de Israëlische bezetter”.

Mensenrechtenorganisaties uiten al lang kritiek op de mensonwaardige levensomstandigheden van de zowat twee miljoen bewoners van de Gazastrook, dat gekneld ligt tussen Israël en de Middellandse Zee. De mensen hebben onder andere maar zes uur stroom per dag. Velen behelpen zich daarom met generatoren, die worden aangedreven door brandstof.

Een week geleden had Israël al de enige grensovergang voor goederenhandel in het kustgebied gesloten. De grensovergang Kerem Shalom blijft enkel voor humanitaire leveringen zoals voedsel en medicijnen open, aldus het leger.

Israël heeft meer dan tien jaar geleden de kuststrook zowel op zee als op het land hermetisch afgesloten. Egypte helpt zijn buurland hierbij.

bron: Belga