Het wordt nóg warmer in ons land

Het wordt nóg warmer in ons land
Foto Pexels

Al dagen lopen we met z’n allen te zweten en te puffen, maar de echte hitte moet nog komen. Volgende week kan het een aantal dagen dertig graden of meer worden. Met andere woorden: er zou wel eens een échte hittegolf op komst kunnen zijn.

In Nederland voorspelden een aantal meteorologen van de website Weerplaza.nl temperaturen tot 42 graden. “Zo’n vaart zal het bij ons niet lopen”, zegt weerman David Dehenauw in het Laatste Nieuws. “Het ziet er voorlopig naar uit dat het wel droog en warm zal blijven. Volgende week kan het een aantal dagen dertig graden of warmer worden.” Er hangt dus mogelijk een echte hittegolf in de lucht. Daarvan is sprake als het kwik vijf dagen lang boven 25 graden stijgt, en drie dagen daarvan ook boven de dertig graden.

Droge lucht

De voorbije twee maanden heeft de thermometer nog nooit meer dan dertig graden aangegeven, hoewel de hitte van de voorbije dagen je anders zou doen vermoeden. Al zaten we er gisteren wel dichtbij, want in Ukkel werd 29,9 graden Celsius opgemeten. De wind zorgt er volgens Dehenauw voor dat de warmte niet “doef” aanvoelt. “De wind komt uit het noorden en noordoosten, dus de aangevoerde lucht is droog”, besluit de weerman nog in het Laatste Nieuws. “Als we een zuidenwind gehad hadden, was die hittegolf nu al een feit.”