Dierenrechtenactiviste Jane Goodall wil jachtvergunning voor grizzlyberen en daar heeft ze een goede reden voor

AFP / S. Sadurni

De jacht op grizzlyberen is sinds dit jaar weer toegestaan en dat komt door niemand minder dan de Amerikaanse president Donald Trump. Dierenrechtenactivisten proberen daarom de felbegeerde jachtvergunningen te bemachtigen, zodat echte jagers ze niet kunnen krijgen. Onder andere Jane Goodall heeft zich al kandidaat gesteld. 

De 84-jarige Jane Goodall is wereldwijd bekend om haar onderzoek naar chimpansees. De Britse dierenrechtenactiviste zet zich ook op hogere leeftijd nog steeds in voor allerlei doelen. Zo neemt ze nu deel aan een loterij om een jachtvergunning te winnen voor de staat Wyoming. Daarmee zou ze in principe een grizzlybeer kunnen doodschieten in het Yellowstone National Park, iets wat ze natuurlijk niet gaat doen.

Protestactie

Samen met andere vrouwelijke activisten wil Goodall een jachtvergunning winnen als protestactie. Het is de eerste keer in 44 jaar dat er weer mag gejaagd worden op grizzlyberen in Wyoming. Goodall deed voordien al haar beklag bij het Amerikaanse congres over de berenjacht. Ze vindt het absurd dat er mensen zijn die een berenhoofd als trofee aan hun muur willen hebben hangen.

Foto’s 

Het nieuwe beleid dat door Trump gesteund wordt, valt bij natuurbeschermers niet in goede aarde en daar willen ze iets aan doen. Samen hebben ze de campagne ‘Shoot ‘em With A Camera, Not A Gun’ opgestart. De campagne die al snel viraal ging, maant tegenstanders van de berenjacht om zich kandidaat stellen voor de loterij. Degene die slagen in de opzet zullen in de herfst de bergen intrekken om foto’s te maken de dieren, in plaats van ze neer te schieten.

Jagers niet tevreden

Volgens de overheid in Wyoming leven er momenteel ongeveer 700 grizzlyberen in de regio en zal de jacht op de dieren echt geen groot verschil maken. Het departement voor Wild en Vis van Wyoming vindt het bovendien jammer dat de al kleine kans voor jagers om de beren neer te schieten hen nu ontnomen wordt.