Wegenbouwers kampen met gebrek aan asfalt

Op tal van plaatsen in Vlaanderen worden wegenwerken noodgedwongen uitgesteld omdat er een tekort is aan asfalt. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Standaard maandag. Ieper moest vorige week de heraanleg van enkele straten uitstellen omdat de aannemer geen asfalt kon gieten door een tekort aan bitumen, een ruwe aardolie-product dat het bindmiddel is van asfalt. Ook elders in Vlaanderen blijven straten er half afgewerkt bijliggen.
Het gaat om een samenloop van omstandigheden, zegt Eli Desmedt van Vlawebo, de federatie van Vlaamse wegenbouwers. “Traditioneel zijn er in het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen zeer veel wegenwerken. Daarnaast is het al een hele tijd goed weer, waardoor er zonder onderbreking alle dagen kan worden geasfalteerd. Daarom is de vraag naar verschillende grondstoffen voor asfalt zeer groot. Bovendien zijn er in Frankrijk stakingen geweest die de productie van bitumen hebben vertraagd.”
Het gevolg is dat verscheidene wegenbouwers in Vlaanderen asfalteringswerken moeten uitstellen, bevestigt ook het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, dat op dit moment zelf nog niet in de gevarenzone zit.

bron: Belga