Scheidsrechters en videorefs zijn “klaar voor het nieuwe seizoen”

Scheidsrechters en videorefs zijn "klaar voor het nieuwe seizoen"

Met de Supercup tussen landskampioen Club Brugge en bekerhouder Standard wordt zondag het startschot gegeven voor de Jupiler Pro League jaargang 2018-2019. Net als alle clubs zijn de scheidsrechters in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen. “We zullen er klaar voor zijn”, beloofde scheidsrechtersbaas Johan Verbist vandaag. De scheidsrechters zijn al sinds half juni aan het trainen. “Zij stomen zich klaar voor hun fysieke testen. Dat lukt niet op een week. De voorbije weken hebben ze ook diverse oefenwedstrijden in goede banen geleid”, aldus Verbist.

Sinds vorig seizoen telt het Belgische voetbal acht semiprofessionele scheidsrechters. Met Kevin Van Damme en Wesley Alen is dat aantal sinds 1 juli aangedikt tot tien. “Alle semiprofs zijn al een tijdje terug in Tubeke voor groepssessies. Een aantal onder hen zakte al af naar het buitenland om te fluiten in de voorrondes van de Champions League of Europa League”, weet de scheidsrechtersbaas.

Een belangrijke nieuwigheid volgend seizoen is de intrede van de Video Assistant Referee (VAR) in alle competitiewedstrijden van de Jupiler Pro League. Na het ontslag van Yves Marchand beschikt Verbist over vijf vaste videorefs. Die zullen elk weekend aangevuld worden met actieve scheidsrechters. “De semiprofs zijn sinds eind april ook bezig met hun VAR-opleiding. Die loopt bijna op zijn einde. Tijdens de vriendschappelijke wedstrijden die overal bezig zijn, voeren de vijftien videorefs hun laatste online testen uit.”

Dinsdag leggen de scheidsrechters en hun assistenten hun fysieke en theoretische proeven af. Wie daar niet voor slaagt, komt niet in aanmerking om aangeduid te worden voor de competitiewedstrijden.

bron: Belga