Russische “spionne” opgepakt in Washington

De Amerikaanse autoriteiten hebben een 29-jarige Russische vrouw opgepakt op die zou hebben gedragen als een “ongeregistreerde agente”. Ze zou Amerikaanse organisaties met politieke invloed, zoals de wapenlobby NRA, hebben proberen te beïnvloeden ten voordele van Rusland, zo kondigde het Amerikaanse gerecht aan. Mariia Butina wordt ervan verdacht te hebben gehandeld als “agente van een vertegenwoordiger van een buitenlandse regering”, om “banden op te bouwen met Amerikanen en te infiltreren in organisaties met politieke invloed, met de bedoeling de belangen van Rusland naar voren te schuiven”.
De vrouw, die de VS zou zijn binnengekomen met met studentenvisum, werkte als speciaal assistente voor de vicegouverneur van de Russische centrale bank, Aleksander Torsjin. Ze riskeert tot 5 jaar cel.
Vorige week nog klaagde het Amerikaanse gerecht twaalf Russische inlichtingenofficieren aan voor het hacken van computers van de Amerikaanse Democratische partij in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.
Vandaag/maandag was er een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Bron: Belga