Eerste Europese ruimtehaven in Schotland gepland

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Schotland moet de eerste ruimtehaven op Europese bodem ontstaan. Dat deelde het Britse ruimtevaartagentschap UK Space Agency vandaag mee. Vanaf het schiereiland A'Mhoine in het Schotse graafschap Sutherland zouden naar verluidt al het komende decennium raketten gelanceerd kunnen worden. Een consortium, waarvan ook het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartconcern Lockheed Martin deel uitmaakt, zou de ruimtehaven bouwen. De Britse regering maakt daar in eerste instantie 2,5 miljoen pond (2,8 miljoen euro) voor vrij. Er werd voor de dunbevolkte plaats in het uiterste noorden van de Schotse Highlands gekozen omdat satellieten van daaruit direct verticaal in een baan om de Aarde kunnen gebracht worden. Helemaal nieuw is het idee voor een ruimtehaven op Britse bodem niet. Volgens de BBC bestaan daar al tien jaar plannen voor. De Britse regering onderzoekt momenteel ook plaatsen in Schotland, Wales en Cornwall voor de zogeheten horizontale start van ruimteveren. Daarbij brengen vliegtuigen de ruimteveren op grote hoogte, vooraleer ze boven zee naar de ruimte worden gelanceerd.

De baas van het Britse ruimtevaartagentschap, Graham Turnock, beschouwt de investeringen als een begin van een "opwindend nieuw tijdperk voor de ruimtevaartindustrie van het Verenigd Koninkrijk". Een goedkopere toegang tot de ruimte is belangrijk voor Groot-Brittannië, dat meer kleine satellieten produceert dan eender welk ander land. In de Schotse metropool Glasgow worden meer kleine satellieten gebouwd dan in eender welke andere Europese stad, aldus Turnock.

Londen hoopt met eigen ruimtehavens een boost van 3,8 miljard Britse pond (ongeveer 4,3 miljard euro) aan de economie te geven in de komende tien jaar. "Als onderdeel van onze industriële strategie willen we dat Groot-Brittannië als land van innovatoren en ondernemers de nummer een van het Europees continent is waar satellieten worden gelanceerd", zei minister van Economie Greg Clark. Het Europees ruimteavaartgentschap Esa opereert vanaf de ruimtehaven Kourou in het Franse overzeese gebied Frans-Guyana.

Bron: Belga