Italiaanse premier kondigt aan dat Frankrijk en Malta 50 migranten zullen opnemen

Italiaanse premier kondigt aan dat Frankrijk en Malta 50 migranten zullen opnemen
Italiaanse premier kondigt aan dat Frankrijk en Malta 50 migranten zullen opnemen

De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde zaterdagavond aan dat Frankrijk en Malta bereid zijn elk 50 van de 450 geredde migranten op te nemen, die zich aan boord van twee schepen op de Italiaanse wateren bevinden. “Frankrijk en Malta zullen ieder 50 van de 450 migranten die overstapten op twee militaire schepen opnemen. De aanvaardingen van andere Europese landen zullen heel snel volgen”, schreef Conte op zijn Facebook-pagina.
Het regeringshoofd doet de aankondiging “na een dag van telefonische en schriftelijke contacten met alle 27 Europese leiders”, waarbij hij hen herinnerde aan “de logica en de geest van het delen, zoals vervat in de conclusies van de Europese Raad eind juni”.
Conte stuurde zaterdag ook een brief naar Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, waarvan hij een kopie op Facebook plaatste. “In deze context, waarbij Italië altijd in het voorste gelid staat bij de noodzaak om mensenlevens te redden op zee, vraag ik u om een duidelijk teken van gedeelde verantwoordelijkheid voor het beheer van het migratiefenomeen, en om de mogelijkheid te overwegen om een deel van de 450 geredde personen te ontvangen in een haven of voor hen te zorgen”, klinkt het in de brief, die ook aan andere leiders van de Europese Unie gericht is.
Italië schoot de 450 migranten aan boord van een vissersboot op de Middellandse Zee zaterdagochtend dan toch te hulp, nadat het vrijdag (net als Malta) liet verstaan de migranten niet te willen opvangen. De migranten stapten over op een Italiaans schip en een schip van de Europese grensbewakingsdienst Frontex.

Bron: Belga