Iraanse president mag aanblijven van Khamenei

Iraanse president mag aanblijven van Khamenei

De spoedvergadering die de Iraanse opperste leider Ali Khamenei zondag samenriep om de economische crisis in het land te bespreken, heeft niet geleid tot het ontslag van president Hassan Rohani. Voor het overleg circuleerden er geruchten over een mogelijk ontslag, maar de ayatollah vroeg Rohani en zijn regering om “onvermoeibaar” verder te werken.
De opperste leider zei na de bijeenkomst dat hij een topprioriteit heeft gemaakt van het oplossen van de acute financiële crisis in het land, en instructies heeft gegeven aan de president. Rohani en de regering moeten “onvermoeibaar” werken om “de plannen van de vijand” te neutraliseren, zo liet hij optekenen.
Het overleg volgde na een daling van de waarde van de Iraanse rial, nu er nieuwe Amerikaanse sancties in de lucht hangen. Waarnemers en de Iraanse media speculeerden dat Rohani mogelijk zou moeten opstappen, omwille van het afsluiten van de nucleaire deal van 2015. Sinds de Amerikanen zich terugtrokken uit het akkoord is het niet duidelijk wat ermee zal gebeuren.
Daarnaast kampt Iran ook met watertekorten, die vorige maand tot hevige protesten leidden in de provincie Khoezistan. De temperaturen liggen er boven de 45 graden.

bron: Belga