Evacuatie van rebellen uit Deraa begonnen

Evacuatie van rebellen uit Deraa begonnen
Evacuatie van rebellen uit Deraa begonnen

Vandaag is de evacuatie gestart van Syrische rebellen en burgers uit de zuidelijke stad Deraa richting het noorden van het land. Het gebied wordt beschouwd als de wieg van de revolutie, maar is opnieuw in handen van de Syrische president Bashar al-Assad. “Enkele honderden strijders en enkele van hun familieleden zijn aan boord gegaan van 15 bussen die de verzamelplaats verlaten hebben”, berichtte een correspondent van het Franse persbureau AFP. “Het grootste deel van de geëvacueerden zijn strijders, tegenover slechts enkele families. Volgens de registers moeten 750 mensen vertrekken.”

De bussen stonden geparkeerd op de Sajna-weg, die de gebieden die vroeger in handen waren van de oppositie verbindt met de gebieden die in handen van het regime waren. De vroegere scheidingslijn werd enkele dagen geleden weer vrijgemaakt door regeringstroepen.

Volgens de directeur van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), Rami Abdel Rahmane, reden de bussen richting de rand van de stad, waar ze voor een tweede keer gefouilleerd werden. Pas dan mochten ze vertrekken richting de provincie Idlib.

De betrokken rebellen en burgers hebben allemaal het verzoeningsakkoord dat de Russen op 6 juli met de rebellen afsloten afgewezen. Dat akkoord heeft eigenlijk meer weg van een capitulatie dan een verzoening. Het biedt de rebellen een staakt-het-vuren aan, op voorwaarde dat de staatsinstellingen opnieuw de macht krijgen in de opstandige zones en dat de rebellen hun zware artillerie inleveren.

Bron: Belga